Cute Polka Dotted Pink Bow Tie Ribbon
hye!dah masok jangan lupe follow and tinggalkan jejak.tak suke? angkat kaki then blahh,okei. maaf penggunaan 'aq' kepada yang lebih tua, bye :)

February 5, 2014

REVIEW COLLAGEN PLUS VITAMIN C , D'NARS Dan ANUGERAH serta Lain-Lain

   
      Okay sehat ? hahah tak tahu nak start cemana :'D kekeringan idea ! tapi bace title tu tahu kan ape yg aku nak cerite ? hmm , collagen plus vitamin c aka CPVC. sape dah guna or baru nak try ? okay nantii kite cerite pasal cpvc tu k ? hahah . now nak ceritaa macam mana boleh aku nak pakaii produk tuh. eh beb ! tahu tak produk tuu dari Indonesia and takde kelulusan KMM ? woahh , beranii kan gunaa ? hm biasalaa , wanita dan cantik berpisah tiadaa. ape ape pon sanggup kan? okay, sama jee lah mcm aku. kan wanita jugak hahah :P dann selamatlaa korang membace entry yg panjang gila nak mati nie hihihi ^^, 

       Actually , muka akuu ni semenjak meningkat dewasaa kann cececehhh hahaha baru tahu erti dewasa :'D ok , muka aku tetibaa naik jerawat. tak ingat lahh tahun bilaa. start sem 3 duluu kot rasanye . u know secara tiba-tibaa ! tapii aku rasa puncaa nye sbb aku tukar pencucii muka kot.  dat time aku guna pencuci muka Syahira. Lama jugak tau aku guna pencuci muka tu since form 4 tak silapp smpailaa saatnya aku tukar sebab , pancuci muka tu dah tak jual lagii :'( aku guna yang warna pink . Tapi yang itu dah takde , tukar kpd packaging warna putih tak silap. aku try jugak yg itu tapi tak seBEST yang warna pink (T_T) 

      Dan selepas ituulaa aku try guna produk laen. tu yang tetiba naik jerawat kat muka. beb ! bfore nie muka aku flawless gituu tau ! HAHA okay perasan kejap . takdelah flawless mane pon. tapi takdelah smpai berjerawat. sbb aku mmg sukaa pegi mana2 skincare, check tahap kegawatan kulit. then, mmg kebanyakkan ckp muka aku susah nak ade jerawat melainkan jeragat yg kekecik mcm tuu. so kan, dah aku tahu kulit aku nie takde lah sensetip , mmg tak lah nak menjaga sangat ! setakat cuci mukaa sehari 2 3 kali jee . hmm terukkan perangai ?  

        Tapii tu dulu lah. sesejak muka dah bermasalah nie , mmg rajin gilaa nak try itu ini . hmm wehh sedih tahuu bila dah mcm nie. Pastuu bila jerawat dah naik seketul duaa, tangan geratil temann nak picit sana sini. haihh manalah tak merebak kotoran tu kan? sbb aku geram hahah tangan pon tak bole duduk diam -.- pastuu memang bnyk lah jerawat yang naik kat bahagian pipi masalahnye . Agak laa teruknyee pipi aku nie sbb dah ade scar acne ! Wehh , kau tahu tak ini first time dlm hidup aku ? sedihh oii (T_T) 

      Dah lepas2 tuu , aku try produk Anugerah , hmm not bad lah. okay jee. cuma biasalaa kan student , mane nak cekau duit . pencuci muka nya pon dah berape belas . tahan sebotol cuma 2 minggu lebih kurang. Mati mak nakk duit takdee hahaha ! tapi best tau guna pencuci muka dia. sejuuukkk jee :') pastu pakai foundationnye pon okay ! tapi tulah kan , tak boleh nak stay lelama . mestii nak cari benda lain pulak lol . okay ini gambo nye 

gambo google
    
          Pastuu aku pernah pakai sabun susu beras. Alaa mesti tahu kan? yang ade collagen or tak .  tapi ituu tak lame pon aku pakaii sbb muka aku tak sesuai. baru pakai kat muka dlm 10 saat , terus sakit mcm disiat-siat tau kulitnye ! pastu try yg versi tiub pulak . yang ituu okay . tapi tetap nak cari laen ! sbb utama nya , nak hilangkan parut jerawat . tapi guna itu ini tak jalan jugak . Hm degilkn ? sama mcm tuannya :P then , ade lah yang laen2 aku guna mcm Aiken , Oxy tapi ntah lah malas nk cerita hahaha . Pastuu mak aku ckp , bukan boleh nak hilang kalau setakat cuci luaran jugakkan ? dalaman pon mesti bersih maa :'D then mak aku suruh makan Puteri Alia utk pemprosesan sistem dalaman badan . cehhh hahah . hm makan laa jugak di samping makan vitamin c . kapsul dgn pil tauuu ! kau gilaa aku dahlaa susah nak telan benda2 mcm tuu hahaha tapii apakan daya . gua telan jee lah . Tapi okay tauu actually . iyelaa nama pon vitamin . Aku dpt pon dari klinik . So mmg okay lah kan. 

      Even dah telan memacam pon , tetap scar acne nie degil taknak hilang jugak. Macam elok jee duduk kat pipi kiri kanan. Sampai satu tahap dah malas nak layan. Tapi bila tengok cermin , hm nak nanges jee . Tulaa dulu belagak takde jerawat . Skarang ? Hahah okay moral value nya jgn over acting ok ? Pastu tetiba one day nie aku terjumpa satu page jual sabun pencuci muka , Hurun Ain Soap . Macam biasalaa kan. Aku kan mudah terjebak pecaye dgn benda bnda mcm nie. hahaha teruslaa order time tu jugak.  Jap ehh bagi tgok gambo japp . 

gambo seratus peratus drpd google

       Sabun nie aku pakai sampai skarang . Start dari bulan 9 2013 . Best tau sabun nie . Mmg boleh licinkan kulit . Habes semua jerawat takut nak tumbuh . Sepanjang guna sabun nie , jerawat mmg dah kurang. Kalau ada pon seketul dua , normal laa kn pompuan . Tapi lpas 2 3 hari dah kecut. Dan boleh jugak putihkan kulit tau. pastu adik aku yg kecik umo 12 tahun tu pon pakai. Cerah sikit dah kulit dia. hahah. then kengkawan aku pon pakai jugak lpas dia tgok muka aku putih. kata dyowg lah. Tapi muka aku bukanlaa gelap pon hahah. Bole pakai satu bdan. Plus sabun nie wangiii sgt ! segar jee kalau pakai. Tapi utk scar acne aku ni susah sikit nak hilang.  Tapi aku teruskn jugak pakai :)  

     Dipendekkan cerita, walaupon dah pnjang dah aku cerita dri tadi kan :'D member aku suruh guna satu lagi produk nie , D'nars . Aku beli satu set beb -.- harga ? hahah gila mahal . Mmg tak sesuai langsung harga tu dgn student . Satu set yang aku guna tuu ada 1 sabun susu beras , 1 sabun susu beras collagen , 1 day cream , 1 night cream , foundation & 1 cream jerawat . Fuhh ! total ahh sume berape lol . Okay , aku rasa kalau ade yang nak putihkan kulit , mmg sesuai sgt lah korang pakai. Sbb kecerahan sepantas 7 harii gituu. Hahaha ! tapi niat aku guna nak hilangkan parut jerawat kan. jap ahh tunjuk gambo lagik 


google punya perkhidmatan cam biasa

       Okay, first dpt product nie aku terus tgok pncuci muka. Tpi sedih bila tahu set sabun susu beras. tpi still brand d'nars lah.  Hm actually muka aku tak sesuai guna sbb dah cerita kan kat atas tu. baru pakai muka pedih gilaa. Tpi aku pkai lgi sbb kengkawan aku kata mmg sabun susu beras memula rase pedih gituu. Tahan punya tahan smpai laa satu hari mmg dah tak tahan gila. Bila cuci muka jee nanges kuar bilik air mata muka semua merah hahah. sakit dol ! pastu terus ah taknak pakai. buat sakit muka jee kan. Tpi cream yg lain aku pakai jee. Mmg ade pengelupasan. Phew wa ckp luu sakit jugaklaa sbb night cream tu mmg pedih dn buat muka jadi mngelupas. Dah pakai ape sume tuu, muka mmg ade kurang sikit lah. Plus makin laagi putih hahah. Eh lupa nk bgtau. Lpas dh tak gune sabun susu beras tuu, aku sambung guna Hurun Ain Soap !  so muka jdi normal tak sakit dah . 

         Hm mmg lah bagus produk d'nars nie , tapii disebabkan putih nya muka kan bila kena panas pehhh sakit woo . Burn tau muka I nie plus merah dah mcm badut pon ado . Maybe itu kesannye kot . Mmg aku rasa kulit aku nie dah sensetip sbb dah bnyk guna produk yg macam2 haihh . Tapi bekas jerawat tak hilang. Seriously mmg susah nak hilangkan parut jerawat nie . hm sedih >.< then bila muka dah sunburn , aku guna Azza Cold Powder ! best tau sbb sejuk . kan name nya bedak sejuk :P okay lahh guna tuu . Weh , Azza Elite punya tuh hahah . So mmg lame2 hilanglah sunburn tu.  


google lagi okay 

      Okay sebenanye nak cerita pasal Collagen Plus Vitamin C kan . Tapi bnyk pulak cite lain hahah .  Bila aku dah cuti sem cmni , aku teringat pulak spupu aku cite pasal bende nie plus dia pon pakai jugak . Beb tau tak , muka diaaa serious kau licin gilaa . Mmg flawless lah tiptop engkoo ! Dahtuu aku pon nak jugek laa try . Bila tgok testimoni org lain pon mmg tiptop dlm mase yg singkat kot . tapi ade jugak yg tak sesuai . so aku pon try lah nak tahu okay ke tidak kan ?
     
       Hm first try tuu takde pape . Hari ke 2 guna , muka tegang sbb pencuci muka dia tu agak laa kuatnya plus krim malam . Tapi aku pakai jee then hari ke 3 muka mengelupas . Tapi mengelupas manja gituu kejap ade kjap takde . Pedih kot tapi skejap jee . Pastu hari ke 5 ? serious muka aku puutihh gilaa . Macam Emma Maembong kauu . Ce bayangkan kejap hahah . pastu sukaa lah kn . Tpi parut jerawat blom pon kurang lol . Muka putih lagi nmpak pipi merah2 bekas jerawat . hm :'( Dah 2 minggu guna , tetiba mngelupas yg mmg sakit plus muka tegang nak mati , siap senyum pon dah taknak sbb muka sgt sakit ! kau bayangkan pleasee mcm mana sakit nya tuu . Pastu muka kasar sbb mengelupass (T__T) *nanges kenangkan mase depan !     

         Terus laa mak aku serta family yg laen2 suro berenti pakai . Dan2 tuu jugak berenti tau . 2 hari kosongkan muka drpd pape . sbb nak pulihkan sakit tuu iskiskisk . sedih ko ! hm pastuu nk pulihkan serta licin kn kulit , aku guna laa Hurun Ain Soap tu balik :') see ? bnyakkan berjasa sabun nie hahaha . dan 2 hari lpas tuu muka aku ok balik dan dalam mase yang same aku guna Jobanic Serum . Pernah dgar ? kat instashop banyak hahah . dan aku guna kat parut jerawat aku jee . Aku rasa ok jee sebab bila letak kat parut jerawat yg baru , 3 hari mcm tuu jee dah hilang . Aku guna yg stem cell peptide serum . Ade banyak jee tpi aku pilih yg tu. Kecik jee serum tu, tapi harga dia ? oh ohh ! hahah tpi aku suka pakai . sesape yg ade jual sekitar Nilai bgitau aku eh ? :)) 

gooooogle 

         Dan skarang aku terima jee lah macam mana pon trjadi kat muka nie hahah #pasrah . Now , aku just guna Olay Natural White (fairness day lotion) tu jee lah aku pakai . Lotion jee . Biar muka lembab2 cmtuu . Di samping pakai Hurun Ain Soap . then kekadang sapu putih telur + madu kat muka . Best tauu . Rase licin gituu mukanya . Try lah sesape yg muka tu agak tak smooth kan :P pastu pakai sheisedo mask ! pehh lagi licin tau . Tpi aku malas da nak pkai mask tu . Dah licin dah kan hahah cuma satu jee lah masalah nya , scar acne belum pulih spenuhnya . Tapi aku sabar jee lah :)) 

         Bak kata kakak sedara aku , ALLAH tu Maha Adil . Kalau tgok muka org tuu lawa jee tpi mesti ade kekurangan dia kan ? so , terima jee lah ape yang Allah bagi tu ye ? Ok nice kan :) pastu nak pesan cket , pakai pncuci muka tu paling bnyk pon 2 kali sehari . Muka kite nie pon perlu minyak tau . Kalau kering pon tak elok :) berpada pada lah ye . Then kalau nak start guna pape produk tu , pastikan tgok dulu mcm mna kesan nya . Buat kajian sikit ape ingredient dlm produk tu tauu . Kalau rase ok , go on . Kalau dah ade tande2 tak elok , better stop jee ok . Ok last nak bgitau , bila nak cuci muka ke nak pakai krim ape2 lah kn , better cuci muka guna air suam suam gituu . Jgn pnas sgt sbb tak elok jugak . Suam2 jee supaya pori2 muka tu terbukak then bole serap ape yg kita guna tuu ok ? 

         Banyak sgt lah membebel >.< okay dah laaa . stop kat sini :) k byee you alls :* 

January 23, 2014

UPDATED


Hai ! kenal lagi tak ? hahah :P kot laa kan tak kenal . dah berbulan kot aku tak update blog . ye idok ? or  tak perasan senanye ? lol hahah :) hm , bukan taknak hapdet tapi dek kerana kebizian terlampau bajet bajet menteri gituu . last post aku rasa bulan 4 2013.  pon rasa-rasa jee. hahah jelas gila malas nak tengok last update. tapi betul dah tu kot. time tu aku masih lagi sem 4 ! ohh god . seeee ? lama gilak kau bhaa . now aku dah habes dah sem 5 hahaha :'D ehh tetiba rase nak cite sikit jalan hidup time sem 4 dulu kihkihh .

Sem 4 dulu takde ape sgt pon . mcm sem2 sebelumnya lah. study, tido, exam then habes sem 4 cuti naik sem 5 . ok dah habes ! hahaha . sadis gila cerite mcm nie :D ok time sem 4 dulu lpas panjat bukit broga (sebab last update g broga kan) rasenye pegi lawatan UIA , then pegi muzium kesenian islam tak silap dekat gombak . ehh kot lahh *lupeeee hahah . maklomlah I dah tua dah skarang kihkih !  eh lupe nak gtau, lawatan sesama coursemate :)) lawatan g uia tu senanye jelajah library kat sana. tgok sistem ape yg mereka used. sebab kami kan bakal bakal librarian . InshaaAllah , Aamin . serba sedikit belajar lah mcm mana mereka control sistem lah bagai tu. ok boring ! hahah . then pegi muzium tu sbb saje isi masa lapang since dah berhmpiran tempatnye :) 


baru nak gerak . naik bas right vision :P
time nie kat uia . nampak tak muka penuh ilmu pasal library :P k tipu !

beriyee tengok bende tuh, khazanah lama :)  time nie dalam muzium 

Okay done review sikit pasal sem 4 ! hahah . okay lepastu kita study study study sampai exam sampai cuti sampai puasa raya pastu naik lah sem 5 . ringkas dan padat bukan ? ok simple jee life :P seterusnya sambung lah cerite untuk sem 5 tahun 3 . amboii , tahun 3 dah kau tahu ? perghh . gerek gilaa dah tahun 3 . padahal rasa macam baru jee lepas daftar usim :D pastu study lah mcm biase , exam , cuti sem dan sekarang di rumah ! hahahah :) sbb aku rasa sem 5 nie lah sesangat sekejap masanya . IDK why mungkin sbb makin hari makin tua ! hahah dari tadi dok mention tua tua dan tua . sbb aku tak boleh nak terima umur aku tahun nie :P kihkihh . hey , im still younger . awet muda you know ! hahah dalaa merepek . ok lets continue my story . speaking kauu jahh . 

Naik sem 5 bulan 9 2013 after raya haritu . bila dah tahun 3 nie , terasa lah aura senior seniorita gituu.  kan ke macam tua tuh -.- pastu kan yg best gila , subject utk sem 5 nie hanya 6 subject bersamaan 17 credit hour . woahhh ! you know betapa hepy nye hidup kitaowg time tu. hahah so mmg bnyak mase terluang sikit tapi taktau lah mybe sbb subjectnya hardcore sikit , takde lah rasa terluang mana kann . kotlahh . tapi masa tidur  dan makan tetap teratur malah berlebih lebihan :P hahah eventho 6 subject , tapi final exam hnya 5 subject . wah wah wahh . lemak kauuu ! hm , what can I do ? hahah so mmg sem 5 sem yang agak heaven ditambah lagi bila rasa sem 5 nie berlalu dgn pantas :) 

Awal-awal sem , aku dgn kengkawan pegi mandi manda kat air terjun Ulu Bendul . ahaa , kau tahu best gila . sbb pergi hari Jumaat takde org melainkan kami kami jee . hahah buang tebiat kan kalau org nak berkelah hari jumaat . tapi tulah sebab kami nie terlalu free , jadinye pergi lah hari jumaat . hahah . memang time tu suka suki tak ingat ape dah . biasa lah first week tak belajar sgt . lecturer pon tak nak masuk kuliah hahah . tapi kau tahu , sesampai jee kolej tetiba ade member bagitau " korang tahu tak , pagi tadi ustaz irwan ade buat kuliah ganti yang hari rabu punya '' aah kau melopong semua dengar -.- hahah amekkauu hari yang indah ! 


rasa tak kemeriahannye tu :P 

Ok ini jee last suka ria sem 5 hahah . lepas tu pulun study ! pulun lah sangat . ade jee mase aku utk buang masa . hahah . btw , tahun 3 nie aku dah pindah kolej . tahun 2 aku duduk kat kolej kediaman nilam court .  hm aku rasa duduk nilam lagi best . even jauh dari kampus , aku tetap suka muka . sbb rumah nya besar selesa . hahah buat bising pon takpe sebab rumah depan tepi kiri kanan semua satu course aku . best tau best sangat * imbau kenangan kat nilam . now duduk kolej kediaman sutera indah . bukan tak best , best jee pon . bukan tak boleh buat bising , boleh jee kot . dah tentunya memasing talkactive . aku jee pendiam :P kahkahkah ini jelas pembohongan yg nyata . hm sbb baru duduk kan . lagi pon yang menyampah gila sebab duduk level 5 oi . gila tinggi , gayat aku hahah . dah ah malas nak cite pasal SI lagi .

Lagi nak cite pasal ape ntah ? tadi konon konon mcm bnyk gila lah idea nak tulis sampai excited nak publish terus without create draft as usual . hahah tapi actually , memang lah aku dah dekat setahun gitu tak update blog . sampai lagu kat atas tu pon dah taknak keluar . ah lantak kau . tapi aku tengok jugak blog aku walau sebulan sekali hahah . kesayangan gua baii . ape-ape yg tak mampu aku nak luah dgn kata-kata , memang fully aku share dlm blog nie lah . zuhayra dan blog berpisah tiada . hm mcm salah jee statement tu hahah sbbnye mulut susah sikit nak kasi brek , tak makan saman punya melainkan tidur kot baru senyap . so , sedikit sebanyak aku curah kan lah dlm blog :PKalau diperhatikan entry blog aku dari awal sampai sekarang , semua berkisarkan tentang kehidupan aku . memang tidak dari A sebabnye , ehh madah lah kau aku nak cerita dari sebelum lahir kan -.- hahah so , aku cerita lah start dari mana aku mula berblogging . dari zaman muda mudi dulu . ecececehh hahah gila sentap muda mudi kau . nasihat aku kpd engkau , banyak kanlah membaca :D haha takde kena mengena kan ? saje tambah cerita . hm kekadang , share bukan sbb ape pon . sbb nak share kegembiraan gitu loh . and sometime bila sedih , share jugak . perlu jugak utk luahkan kan ? so memana stalker yg dalam hati dok mengutuk tu , anda kena faham . aku kau dia , kita berbeza . perasaan , keadaan dan penilaian kita semua berbeza . dpt ape yg aku cuba nak sampaikan ? ok . 











Ok gambar kat atas semua nie sepanjang aku sem 5 . tak banyak kan ? hahah tak tengok kat album lagi banyak . rase nak delete jee gambar budak budak nie hahah . ok tak tipu jee . aku pengumpul gambar yg tegar ok . cakap jee gambar yg mana time bila sem berapa tempat di mana . semua aku ado :P okay , actually kalau nak follow up aku . aku memang sedang bergiat aktif kat instagram . kahkahkah . so gambar kat sana lagi meriah hahah . bajet bajet retis kejapp ok bai :D 







 
✮ This blog is belongs to me ✿ Alright reserve done by MISS BLOSSOM ✮